post

Според твърденията, всеки човек си има двойник. А и вероятно повечето хора искат да срещнат своя двойник. Но как да го намерят? Разработчиците от Google също не знаят отговора на този въпрос, но те са създали алгоритъм, който търси двойници в огромна база данни, съдържаща милиони платна на различни художници.

Мобилното приложение Google Arts & Culture съдържа в своята база данни произведения на изкуството от 1200 музея в 70 страни от света. Потребителите могат да изучат експонатите в най-малките им детайли и даже да правят виртуални екскурзии в музеите с помощта на VR очила. Удобната търсачка позволява за секунда да се намери дадено произведение и да се добави в лична колекция. Приложението се предлага за операционните системи Android и iOS.

g2

В януарското обновление на Google Arts & Culture е добавена нова функция с название “Is your portrait in a museum?” (има ли ваш портрет в музея?), позволяваща да се направи селфи и да се потърси максимално приличащ на вас човек, изобразен на картина, фреска или въплътен в скулптура.

g3

Разбира се, приложението работи с помощта на невронна мрежа, написана от разработчиците на Google. Тя определя чертите на лицето и се опитва от цялото мнообразие от произведения на изкуството да намери най-подходящия вариант. Така, че опитайте – вероятно и вие си имате двойник, вече изобразен на някоя картина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *