post

Основателят на компанията за производство на електрически автомобили Tesla Илън Мъск направи изненадващо съобщение в Twitter, в което споделя, че смята да свали компанията от борсата, когато цената на акциите ѝ стигне 420 долара.

Веднага след публикацията стойността на акциите скочи с 8,2% до 371,15 долара, но след това леко спадна.

Макар да се появиха слухове, според които това изявление може да е шега или резултат от хакване на акаунта на Мъск, той излезе с официално становище в блога си. Там предприемачът посочва:

“Все още не е взето окончателно решение, но причината за това решение е, че искаме да създадем среда, в която компанията да работи най-добре. Като публична фирма, ние сме подложени на огромен натиск. Вярвам, че ще бъдем най-добри в работата си, когато се съсредоточим върху дългосрочната ни мисия и когато няма стимули за хората да вредят на това, което всички се опитваме да постигнем.”

По неговите думи, SpaceX е перфектен пример за това твъдение, тъй като компанията е много по-ефективна по оперативен път и това до голяма степен се дължи на факта, че е частна. Според Мъск, това не означава, че Tesla ще бъде частна в дългосрочен план. В бъдеще, след като навлезе в по-предвидим растеж, вероятно ще има смисъл да се върне на публичните пазари, смята той.

Очаква се решението да бъде гласувано от акционерите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *