post

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск обяви, че е освободил всички патенти на компанията, като част от усилията за борба с изменението на климата.

В блог пост милиардерът обеща, че компанията “няма да инициира патентни дела срещу никой, който добросъвестно иска да използва нашата технология.”

Това е забележителен ход в една индустрия, където най-малката идея се пази внимателно, за да се защити нейната парична стойност.

“Tesla Motors е създадена, за да ускори появата на устойчив транспорт”, каза Мъск. “Ако изчистим пътя към създаването и използването на електрически превозни средства, но след това мислим повече за интелектуалната собственост, за да възпрепятстваме другите, ние действаме по начин, който противоречи на тази цел.”

Всъщност предриемачът каза, че сега е скептичен по отношение на патентите, които твърде често само “възпират напредъка” и помагат за обогатяване на гигантски корпорации и адвокати, а не на изобретателите.

“Ние вярваме, че прилагането на философията с отворен код към нашите патенти ще засили, а не намали позицията на Tesla”, каза той.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *