post

Общо 5,5 млрд. долара са очакваните от над 10 000 опериращи у нас IT компании приходи през 2016 година. Това означава, че в сектора се очаква ръст около 5%“. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на церемонията за награждаване на победителите в класацията „ИКТ Топ 100“, която обхваща работещите компании на българския пазар в сферата на информационните и комуникационните технологии. Организатор на събитието е ICT Media.

Както уточниха от Министерството на икономиката пред Pixelmedia.bg, данните са от независимо проучване на пазара. Не е ясно обаче дали те включват също и компаниите за аутсорсинг услуги.

“Очакваме този ръст да се отрази и в други сектори на икономиката ни, така че БВП на страната ни да започне да догонва развитието на IT сектора” – каза заместник-министърът. Той връчи голямата награда за IT компанията с най-голям обем на брутните приходи за 2015 г. на Иравaн Хира, генерален директор на „Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Център“.

Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията удостои с плакет Виваком като компанията с най-голям обем на брутните приходи за 2015 г. в класацията за телекомуникационни компании. Финансовият министър Владислав Горанов връчи наградата на  „Луксофт България“ за компания с най-голям ръст на приходите през изминалата 2015 година.

„ММ Солушънс“ получи приза за най-висока рентабилност през 2015 година от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Отличието за най-динамично развитие през последните 3 години получи  OrangeDot, а наградата беше връчена от Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *