post

Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ) и Националната спортна академия „Васил Левски“ подписаха Меморандум за сътрудничество и развитие на електрическата мобилност. Първа стъпка по изпълнение на договореностите от меморандума ще бъде инсталиране на зарядна колонка за електромобили на територията на НСА. Зарядната станция става част от националната мрежа за зареждане на електрически превозни средства – Булчардж (Bulcharge), съобщиха от НСА.

Национална спортна академия е единственото към момента висше учебно заведение – партньор на ИКЕМ, което не е с техническа насоченост. Членове на браншовата организация са Технически Университет – София, Университетът  “Ангел Кънчев”  – Русе, ВТУ “Тодор Каблешков” – София, като партньори са и други български технически университети.

Предстои разработване на модел за използване на малки лекотоварни електромобили за поддръжка на тревните площи и паркове на територията на НСА., стана ясно по време на срещата Активно ще се работи и за използване на електромобилите в спорта.

Наскоро ИКЕМ и Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) се договориха за създаване на специална комисия за електромобилен спорт и алтернативни горива към федерацията. Основна цел на комисията ще бъде създаване и развитие на Е-Рали България, в което да участват електромобили и други автомобили използващи алтернативни горива.

Споразумение за сътрудничество ще бъде подписано и между ИКЕМ и район „Студентски“. Целта е ускоряване навлизането на електрическата мобилност в района и създаване на карта на местата за зарядни колонки за електромобили, с активното съдействие на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ, член на ИКЕМ.

Очакват се 190 нови автобуса да заменят част от старите автобуси в автопарка на “Столичен автотранспорт” до 2018 г. Двадесет от тези автобуси са електрически. Други 20 пък са хибридни или с други алтернативни горива. “Програмата е част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София.

One thought on “ИКЕМ и НСА с Меморандум за сътрудничество и развитие на електрическата мобилност

  1. Чудесни новини! Дано се създадат все повече условия за електромобилите, за да станат и те факт у нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *