post

Изследователи от Политехническия институт в Уорчестър (WPI) трансформираха листа от спанак във функционална сърдечна тъкан. Целта на екипа била да пресъздаде човешка органна тъкан чак до крехката съдова мрежа, без която тя не може да оцелее. Преди това учените направили опит да използват 3D принтер за възпроизвеждане на сложната мрежа от кръвоносни съдове, но без успех. Това важно научно постижение би могло да означава, че ключът към деликатната васкуларна система са растенията.

За да се създадат сърдечна тъкан, учените от WPI разкриват целулозната рамка на листата като оголват растителната клетка, след това те „засаждат“ рамката в човешките клетки, като предизвикват растеж на тъкан върху рамката.

Въпреки, че други учени са успели да създадат малки проби човешка тъкан, тези проби е трябвало да бъдат интегрирани в съществуващите кръвоносни съдове. Създаването на големи проби работеща тъкан, изпълнена с васкуларни съдове, които са от важно значение за здравето на тъканта се е оказало невъзможно.

Тъй като техниката би могла да помогне на хората да отгледат слоеве от по-силен и по здрав сърдечен мускул, екипът предполага, че това евентуално би било възможно да се използва при лечение на пациенти със сърдечен удар или на такива, чието сърце среща трудности при контрактирането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *