post

Специалисти от университета Сонгюнгуан в Южна Корея са установили, че номофобията постепенно става все по-силна и по-разпространена. Терминът означава страх на човека да остане без своя смартфон. Учените са открили, че болестта е предизвикана не от чувство за уязвимост (не може да се потърси бързо спешна помощ или да се позвъни на близките), а от съдържанието в нашите устройства. 

Смартфоните съхраняват множество лична информация, включително приятни моменти от живота. Потребителите ги споделят в социалните мрежи, разглеждат ги и се отдават на спомени. Именно липсата на достъп до личните снимки и видео води до развитието на номофобия, считат учените. Според тях ситуацията се влошава, тъй като устройствата навлизат във все повече сфери от живота. 

Изследователите са анализирали речта на 300 студенти от Южна Корея. Хората със силна номофобия по-често от останалите използват думи, които се отнасят към тяхната личност и спомени. Тези студенти по-често изпитват болки в китките на ръцете и врата, освен това, те по-лесно се отвличат от работата или ученето. Учените правят извода, че зависимостта от смартфоните влошава качеството на живота. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *