post

Израел стартира пилотен проекти по инсталирането на технология , която ще позволи на електрическите автобуси да се зареждат по време на движение. Като част от проекта израелската стартъп компания Elecroad получи 120 хил. долара от Министерството на транспорта и безопасността на пътищата. С тези средства компанията трябва да тества технологията си на разстояние от половин миля в Тел Авив.

Тестовете ще стартират през следващата година. Ако те са успешни, технологията ще бъде инсталирана на 11 мили трасе между град Ейлат и близкото международно летище Рамон. Това трасе е известно с големия си трафик, затова и е много важно да се докаже, че технологията може да поеме натоварването.

Технологията на Electroad работи посредством електромагнити. Медните плочи, монтирани на пътя, взаимодействат със сходни медни плочи, монтирани под самите автобуси. Така пътувайки отгоре, те ще могат да се зареждат благодарение на електромагнитното поле, което се образува между статичното трасе и движещия се автобус.

Технологията ще бъде инсталирана първо в Израел, но в дългосрочен план тя ще бъде внедрена и на други места. Вече има интерес от страни като Франция, Германия, Швеция, САЩ, Испания и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *