post

Иновативен проект, наречен Breakthrough Starshot, ще изпрати за първи път космически кораб до друга звездна система. Това съобщиха на пресконференция преди около час известният астрофизик Стивън Хокинг и руският милиардер Юрий Милнер, който ще финансира начинанието. Събитието беше предавано онлайн и беше гледано от над 40 000 зрители.

На него не само за първи път беше анонсирана целта за достигане на апарат, създаден от човешка ръка, до звезда, различна от Слънцето, а и беше споделено, че той ще се движи с впечатляващите 20% от скоростта на светлината.

Най-близката звезда до нашето Слънце е Проксима Кентавър, която се намира на унищожителното за нашите представи разстояние от 4 светлинни години. Една светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година. Дори космическият апарат Вояджър 1, който е изведен в орбита през 1977 г. би могъл да измине това разстояние за времето откакто първите хора са напуснали Африка до днес.

Проектът Breakthrough Starshot възнамерява да се справи с този проблем, използвайки най-новите нано и оптични технологии. Според Юрий Милнер това ще позволи на създадения от екипа кораб да достигне Проксима Кентавър за 20 години. Нещо, което до скоро се смяташе за немислимо.

Корабът ще бъде миниатюрен и ще бъде задвижван от светлинно “платно”, към което ще бъдат насочени от Земята множество лазери. Тази технология, която е описвана в множество фантастични книги, все още не е тествана достатъчно, но е смятана от редица учени за много перспективна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *