post

Първият изпитателен полет на капсулата „Орион“ на НАСА, предназначена за заселването на земни жители на Марс, се отлага най-рано до 2019 г. поради високите разходи, съобщават от американската космическа агенция. Той беше насрочен за ноември 2018 г., но наскоро Белия дом поиска анализ за целесъобразността на харчовете, безопасността и техническите ограничения.

Освен това НАСА реши да не включва астронавти в първата мисия, известна като EM-1. Вместо това, космическата агенция ще се придържа към първоначалния си план за изпращане на екипаж на втората изпитателна мисия, известна като ЕМ-2, планирана най-рано за август 2021 г. Този втори полет вероятно ще бъде забавен и след 2021 г., каза Бил Герстенмайер от НАСА.

Той посочи загрижеността за това, че разходите са свързани с подобряването на топлинния щит на космическия кораб и че към него са добавени системи за подпомагане на живота. “Въпреки че това беше осъществимо, то просто не изглеждаше оправдано в тази среда”, каза специалистът. „Трябва да бъдем внимателни и да се уверим, че харчим минималната сума по проекта“, добавя той. ю

Не е определена официална дата за мисията през 2019 г., но това трябва да се случи през следващите няколко месеца, обясни Робърт Лайфуут от агенцията. Опитите за изследване на Марс се очаква да надхвърлят 33 милиарда долара до 2033 година.

Говорейки на астронавтите на Международната космическа станция миналия месец, американският президент Доналд Тръмп призова НАСА да побърза да изпрати хората на Марс – мисия, която понастоящем е планирана за 30-те години на 20-ти век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *