post

В последния работен ден на 2016 г. правителството в оставка е внесло проект за изменения в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат драстично увеличение на наказанията за хакери. Това се случва на фона на хакерски скандал между Вашингтон и Москва, когато администрацията на американския президент Барак Обама официално обвини Русия в провеждането на кампания с широк мащаб с цел намеса в изборите за президент на САЩ.

В сегашния вариант на българския НК хакерите са почти безнаказани, дори и да ударят някоя информационна система или да предизвикат спиране на метрото, пише в-к “Сега”.

В повечето случаи става въпрос за налагане на наказание от затвор до 2 г. и глоба от няколко хиляди лева. Досега не е известно някой изобщо да бил е обвинен за хакерство.

С промените се криминализира използването на програми за хакване на информационни системи. Въвежда се и долна граница за провинението. Ако хакер бъде заловен и службите докажат, че той е пуснал даден вирус, той може да бъде лишен от свобода от една до 4 години и да бъде глобен до 6000 лева.

Макар и закъснели, мерките са отговор на поредицата от атаки срещу държавни сайтове в навечерието на местните избори през 2015 г., подчертава изданието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *