post

Свикнали сме да мислим, че роботите и изкуственият интелект могат през следващите години да отнемат работата на шофьорите, асистентите и други обслужващи дейности. Както става ясно от сайта на Масачузетския технологичен институт обаче, специалистите по разработка на изкуствен интелект са създали такъв, който може да изпълнява … тяхната собствена работа.

Точно така – става въпрос за AI (Artificial Intelligence) софтуер, който може да създава друг подобен софтуер. Той е разработен в една от изследователските групи на Google, а съвсем наскоро и други учени са обявили, че са близко до подобен пробив.

Умни машини, които създават други умни машини – това е основен елемент от почти всеки фантастичен сценарий, в който човечеството е изправено срещу враждебен изкуствен интелект. Специалистите обаче са уверени, че сме далеч от подобно развитие и смятат, че новосъздаденият изкуствен интелект може по-скоро да помага в разработката на “себеподобни” програми, както и да създава такива за специфични области и сфери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *