post

Сочни лабораторно създадени пържоли и бургери от месо на растителна основа скоро може да са обичайната храна за постоянно нарастващото човечество.  Храната на бъдещето, на фона на нашето задълбочаващо се урбанизиране, ще продължи да бъде месото, но няма да е месо, което е продукт на индустриализираното животновъдство, посочи Брус Фридрих, изпълнителен директор на вашингтонския институт Good Food.

Това ще бъде месо, направено от растения и ще бъде месо, отгледано в заводи без фермери и кланици, допълни Фрийдрих, който изчислява, че традиционното месо ще изчезне в страните с високи доходи до 2050 година.

Други прогнозират, че буболечки и високопротеинови водорасли като спирулина ще бъдат сред водещите храни на бъдещето наред с риба, отглеждана в дълбокоморски ферми или обширни градски халета.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) е необходим скок с 50 % на селскостопанското производство, за да се изхранва близо 10-милиардното население към 2050 година и това на фона на щетите, които климатичните промени нанасят.

При това положение по-очевидното решение може би е намаляване на калориите и животинските протеини в хранителния режим на богатите хора, увеличаване на ефективността на селското стопанство и намаляване с една трета на пилеенето на храни.

Около 80% от всички селскостопански земи са заети с пасища или на тях се отглеждат храни за животни, посочва ФАО. Освен това животновъдството използва 10% от световната чиста вода, като същевременно отделя метан и други газове, предизвикващи парников ефект, и причинява обезлесяване в големи мащаби.

Любителите на месото след няколко години ще могат да избират между традиционното месо, което включва страдание на животните, и месо без страдание на животните, което е 100% процента месо и наподобява структурата, вкуса и външния вид на месото, казва Ярон Богин, главен изпълнителен директор на израелската компания Modern Agriculture Foundation.

На други места стартъпите използват “клетъчното селско стопанство”, за да разработват производство на яйца, мляко и риба без животинско участие.

Ще бъдете в състояние да създавате храна, която можете да съхранявате и транспортирате лесно, казва Идо Савир, главен изпълнителен директор на израелската компания SuperMeat, чието култивирано пилешко месо ще бъде кашер и халал.

Технологията ще помогне да се изхранват хората в развиващите се страни, които сега почти не консумират месо или се хранят нискокачествено, допълни той.

Големите производители на пазара за месо, възлизащ на 750 милиарда долара, също търсят алтернативи. Водещият американски производител Tyson Foods е заделил фонд от 150 милиона долара за разработването на евтини, алтернативни източници на протеини и инвестира в компанията Beyond Meat за месо, произвеждано от растения. Същевременно Бил Гейтс, Ричард Брансън и гигантът в суровините Cargill инвестираха в калифорнийската Memphis Meats, която разработва “чисто” пилешко, говеждо и свинско.

Други предприемачи обръщат поглед към богатите на протеини буболечки, които вече се ядат от милиарди. Те лесно могат да се отглеждат в градовете в градски ферми, които не заемат големи терени от скъпи недвижими имоти.

Въпреки шумотевицата около храните на бъдещето, страните все още могат да се справят с нарастващото търсене и да изпълнят целите за опазване на околната среда, използвайки това, което ядем днес, ако направят решителни промени в хранителната система, каза Лоренцо Джовани Белу, старши икономист към ФАО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *