post

Изкуственият интелект на Google се научи да рисува. При това с доста впечатляващи резултат. Компанията е създала програмата Sketch-RNN, която е научила алгоритмите ѝ да могат да пресъздават чужди рисунки и да ги използват за основа на своите творения, съобщава TheVerge.

Програмата използва натрупаната информация от предишен експеримент, който позволяваше на всеки потребител да нарисува семпли картинки като част от игра. Изкуственият интелект е изучил характеристиките на рисунките и ги използва като отправна точка за своите. За целта е анализирана не само крайната рисунка, но и самият процес по нейното създаване, като ред на рисуване на елементите, посока на движение на писеца.

Използвани са около 70 000 “дудъла” (драскулки) в 75 различни категории. Първоначално Sketch-RNN се е нуждаел постоянно от драскукла, която да анализира, за да нарисува своята версия. Сега обаче може да рисува и само по заявка какъв обект е необходим.

Системата може и да довършва вече започнати дудъли от човек. При това може да добавя и цветове. Рисунките може да изглеждат семпли, но са голямо постижение в обучението и развитието на изкуствения интелект.

Всичко това отваря нови възможности както за бъдещото развитие на технологиите, така и за тяхното приложение. Например да помагат на дизайнери, художници и архитекти в създаването на нови по-сложни творения, да дават повече варианти на един проект, да мотивират креативността на човек като цяло с по-различен поглед над нещата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *