post

Изкуственият интелект DeepMind, който беше придобит от Google, напоследък печели постижение след постижение. След като стана първата програма, победила световен шампион по интелектуалната игра Го, той успя да превърти видеоиграта “Отмъщението на Монтесума”, а сега – в разгара на Европейското първенство по футбол във Франция, той постигна успех и на футболното поприще.

Тук разбира се не става въпрос за реален, а за виртуален футбол. И за да е още по-смахнато, DeepMind се е научил да играе, управлявайки … виртуална мравка. Правилно прочетохте – “умният” алгоритъм използва компютърно – генерираното насекомо, за да “отиграва” топката и дори да вкарва голове във виртуалната врата. И макар да не е най-брилянтния футболист, ако не друго, мравката вече е вкарала повече голове например от Кристиано Роналдо на настоящото европейско първенство. 🙂

Все пак от Google побързаха да обяснят, че използването на виртуална мравка по подобен начин не е просто поредния глупав ПР ход, който да капитализира интереса към този спорт в момента. Напротив – този подход ще позволи тестването на DeepMind за по-сложни задачи, свързани с управлението на физически роботи и различни други машини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *