post

Организаторите на тенис турнира “Уимбълдън” обявиха нововъведение в тазгодишното издание, което започва на 2 юли.

Дигиталният партньор на турнира IBM ще използва изкуствен интелект, за да представя по по-експресивен детайлен начин избраните моменти от мачовете. По думите на организаторите специален софтуер ще анализира реакцията на публиката, действията на играчите и данните от двубоите, за да прави видеа с избрани моменти от срещите. След това клиповете ще се качват във всички социални платформи и мобилни приложения на “Уимбълдън”.

“Знаем колко важно може да бъде едно видео с моментите от мача и най-вече начинът, по който то се представя. Затова емоциите на играчите и техните реакции са ключови”, каза Сам Седън, който ръководи програмата на IBM.

Благодарение на софтуера Watson ще се правят видеа с избрани моменти от шестте основни телевизионни корта на “Уимбълдън”, съобщава Dnevnik.bg. Те ще са с дължина между пет и десет минути.

По думите на организаторите на “Уимбълдън” и техния дигитален партньор целта е да се постигне още по-широк обхват от хора, които нямат време да гледат мачовете, защото са заети, но са постоянно в социалните мрежи, докато пътуват.

“Watson е платформа с изкуствен интелект, която разбира емоциите и реакциите по начин, много близък до този на хората. Затова тя ще се влияе не само от поведението на играчите, но и това на публиката, помагайки ни да правим много впечатляващи клипове”, обещават от IBM.

“Уимбълдън” ще предложи и различен начин на телевизионното излъчване, след като Би Би Си обяви, че ще използва най-новите технологии. Зрителите в Обединеното кралство ще могат да гледат турнира в 4K резолюция.

Услугата ще е достъпна както за тези, които гледат пред телевизора, така и за абонатите на услугата BBC iPlayer. За целта обаче телевизорите на зрителите ще трябва да поддържат 4K.

Технологията е четири пъти по-детайлна от нормалната HD картина, която се предлага в момента. От Би Би Си обясниха, че е бил направен тест по време на световното първенство по футбол в Русия, който е издържан успешно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *