post

Тайнствените изкуствени острови, намерени в езерата на отдалечените Външни хебриди на Шотландия, се оказаха хиляди години по-стари от предишните проучвания.

Изкуствените структури, които обикновено са между 10 и 30 метра в диаметър, са известни като crannogs и сега са покрити с растителност, тъй като не могат да ги достигнат животни за паша. Съществуват многобройни примери за такива форми на западния бряг на Шотландия и на островите на Външните хебриди. Често са изработени от дърво и камък и са изградени върху вече съществуващи скални структури.

Докато преди се е смятало, че те датират от не по-рано от Желязната епоха – около 1400 – 500 г. пр. Н. Е. – нови изследвания показват, че са често срещано явление във водните обекти през неолита, което обхваща периода от около 4000 до 2500 г. пр. Хр. По-конкретно – 3700 г.пр.Хр.

Новото изследване също така разкрива за първи път, че формите вероятно са били преднамерено поставени във водата около кранговете – въпреки че все още не е известно защо.

Последните учени, които оценяват първоначалната функция на островите, „предполагат, че те биха могли да бъдат специални места, свързани със социални събирания, ритуално пируване и съчетание (ядене заедно)“, се казва в проучването.

„Те са изисквали огромна инвестиция на работна сила за изграждане и вероятно са оставали важни места за дълго време. Такива островчета може да са представлявали значителни символи  и за общностите, които са ги конструирали”.

Изследването е публикувано в списание Antiquity.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *