post

За играта Pokemon GO вече рядко се пише в интернет изданията. Най-голямата и популярност вече попремина, но проектът все още може да се нарече революционен. Той показа как може да се влияе на поведението и навиците на хората с помощта на обикновена игра. Освен това, за съжаление Pokemon GO демонстрира колко разсеяни стават потребителите, преследвайки своята цел, още повече, че тази цел в случая е изцяло виртуална.

Изследователи от института Пардю са се опитали да оценят вредите, нанесени от играта Pokemon GO. Съгласно тяхното изследване, за първите 148 дни след появата на играта в САЩ, само на автомобилистите са нанесени вреди в размер на 2,0-7,3 млрд долара. Тук влизат всички катастрофи, които според официалните доклади са станали по вина на потребители, играещи Pokemon GO зад волана. Поради същата причина са загинали и двама души.

Ще отбележим, че на практика статистиката на изследователите касае само щата Индиана, където за споменатия период щетите са в размер на 5,2-25,5 млн долара. Без да разполагат с данни за цялата страна, учените просто са мащабирали резултата – независимо, че той е приблизителен, в същото време е показателен даже в тоя си вид.

В отчета си учените обвиняват играта в увеличаване на автомобилните катастрофи в окръг Типеканое (щат Индиана) с 47%. От 286 катастрофи, случили се за отчетния период, в 134 случая по един или друг начин е замесена играта Pokemon GO. И това са само данните за един окръг. Трудно е да си представим какво ще се получи ако могат да се съберат данните от цял свят.

Тук обаче трябва да направим едно уточнение. Сама по себе си играта не може да причини никакви вреди. Всички катастрофи са се случили по вина на хората, които в неподходящо време и място са опитвали да ловят покемони, вместо да следят пътната обстановка при шофиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *