post

Ако сте заредили някакви приложения на вашия Amazon Fire TV или Fire TV Stick, които ви позволяват да гледате пиратски филми и телевизионни предавания, има голям риск те да съдържат вирус, който копае криптовалута.

AFTVnews съобщава, че вирусат, не е специално насочен към устройствата Fire TV, но те са уязвими, поради базираната на Android операционна система. Червеят, наречен ADB Miner се инсталира като приложение, наречено Test, а името на пакета е com.google.time.timer. След като бъде заразено устройството, той изяжда ресурсите, копаейки криптовалути, а самото устройство става по-бавно, възпроизвеждането на клипове спира рязко, а на екрана се появява произволно известие, в което се казва, че трябва да тествате и има зелена икона на Android.

Ако никога не сте активирали опциите за разработчици, които са неактивни по подразбиране, няма да се заразите, но ако сте решили да използвате приложения от неизвестни източници, устройството ви е изложено на сериозен риск. Изключете ADB debugging и Fire TV developer options, а ако подозирате, че вече сте качили заразено приложение, имате няколко опции. На първо място трябва да върнете фабричните настройки, а AFTVnews препоръчва изтеглянето на приложението Total Commander, за да бъде използвано за деинсталиране на злонамерената програма, което обаче не е идеалиня вариант, тъй като не се знае какво промени е направило то всъщност. Друга възможност е да инсталирате модифицирана версия на злонамерения софтуер, която изключва миньора, но това отново не е най-безопасния вариант, ако всъщнос тне знаете какво точно правите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *