post

Опитните шофьори знаят, че накладките на спирачките са много важен елемент от спирачната уредба на всеки автомобил. Те, заедно със спирачните дисковете, позволяват да се намали скоростта на колата или напълно да се спре. Това на практика означава, че от тях зависи безопасността на шофьора, пътниците и останалите участници в движението.

 

Как работят накладките на автомобила?

 

Когато натиснете педала, накладките влизат в действие с помощта на буталата. От особено важно значение е съвмеството добро функциониране на дисковете и накладките. Може би се питате какво означава това и как да оптимизирате процеса? Върху трайността на накладките влияние оказват твърде много фактори, като качеството на самите накладките, на дисковете, начинът на каране на колата и теренът, където се шофира най-често. 

След натискане на педала на спирачката настъпва триене на повърхностния слой на накладките с работната повърхност на спирачния диск. В следствие на това автомобилът намалява или спира изцяло, в зависимост от силата на натиск на педала. 

Следователно при добре монтираните и подбрани накладки трябва да се износва само горният им, триещ слой и това трябва да се случва равномерно при накладките на всяка едната ос. 

 

Какви проблеми могат да възникнат и как да ги решите?

 

Един от най-често срещаните проблеми, свързани с накладките, се отнасят до замърсяване на триещия слой им слой, което затруднява спирането, а самата накладка ще се хлъзга по диска. В следствие на това колата ще занася на една страна.

Друг проблем, на който можете да се натъкнете, е накладките ви да свирят по време на спиране. Причина за този шум може да бъде по-ниското качество или прегряването на накладките поради продължително спиране, тъй като тогава се отделя голямо количество топлина заради триенето.

Новата накладка обаче също може да издава шум или да стане причина за занасяне на колата в една посока по време на спиране, ако е лошо монтирана. Това се получава когато накладките са блокирани в спирачните апарати и за съжаление в такъв случай е задължителна подмяната на накладките с нови, при това и на двете колела на една ос.

Шоковото охлаждане на спирачните дискове, което се получава например когато навлезете в дълбока локва след дълго спиране и загряване на накладките, води до деформиране на дисковете и значително по-бързо износване, а в следствие на това и по-честата им смяна.

Накладките също така могат да прегреят, а по ръбовете им да се появи бял налеп. Причина за това може да е много интензивно, продължително спиране при т.нар. спортно каране или планинско каране. В такъв случай, те трябва да бъдат незабавно сменени, а ако са блокирали и повредили и дисковете, това ще наложи и тяхната замяна.

Заради всички тези видове повреди, шофьорът трябва да следи внимателно звуците, които се чуват по време на спиране и да реагира своевременно при появата на съмнителен шум, за да предотврати по-големи щети.

 

На кого да се доверите, ако се нуждаете от смяна на накладките?

След като вече знаем, че нашите накладки се нуждаят от смяна, също трябва да обърнем внимание на избора на подходящ сервиз, който ще ни предложи качествен монтаж. От своя страна този монтаж ще ни гарантира, че накладките от двете страни на диска ще се износват равномерно и няма да причинят повреди на дисковете. Всичко това всъщност е една от най-важните части от поддръжката на нашия автомобил, защото без сигурни спирачки, на които можем да разчитаме, ние ще се превърнем в заплаха както за себе си, така и за останалите участници в движението. 

За щастие накладките на спирачките не са скъпи, не е скъпа и тяхната смяна, дори и в професионални сервизи, така че не се колебайте да се обърнете към такъв във всеки един момент, когато забележите признаци на неправилно функциониране, изтриване или блокиране на накладките. В сервиза ще се погрижат за това да бъдат подбрани най-подходящите накладки, в зависимост от марката и модела на вашия автомобил, както и те да бъдат монтирани правилно, без да се налага да се справяте с това сами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *