post

И защо да изберем Коуркинг Банско за дистанционна работа?

В съвременното дигитално общество, с напредъка на технологиите и развитието на интернет (вече почти навсякъде можете да намерите безплатен интернет с много добро качество), почти всяка една дейност, която изисква работа на компютър, може да бъде извършвана дистанционно.

Това позволява на компаниите по-голяма гъвкавост, може да съкрати значително разходите за офис и офис обoрудване, както и да направи служителите много по-доволни и отдадени на работата си. Защо? Защото ще имат свободата на дистанционната работа, която ще им позволи да учат нови неща, да се запознават с нови хора и да работят от всяко място, на което могат да намерят интернет.

Дистанционната работа крие много ползи както за служителите, така и за работодателите. Затова, ако сте собственик на бизнес, пред който е поставен въпроса: Да позволя ли на служителите си да работят дистанционно?, ето няколко неща, които да имате в предвид:

1. Ще загубят по-малко време в път.

Пътуването до работа и обратно е особено досадно за всеки служител. Трафикът и задръстванията в пикови часове са едно от основните неща, които предизвикват стрес и напрежение у хората. Работейки от вкъщи, служителите ще елиминират този стрес като в същото време харчат по-малко пари за бензин или обществен транспорт.

2. Те ще бъдат по-продуктивни.

Според проучване на Станфорд служителите, които работят дистанционно, са с 13% по-продуктивни в сравнение с техните колеги. Това е така, защото често те работят сами, което елиминира всички видове разсейване на офис атмосферата.

3. Те ще бъдат по-щастливи.

Всеки ден говорим за равновесие между професионалния и личния живот и няма по-добър начин да подобрите баланса между професионалния и личния живот на вашите служители, от това да им позволите да работят дистанционно. Има дългогодишно вярване, според което е почти невъзможно да се ангажирате едновременно с кариера и семейство. И макар това да е било вярно преди, времето се е променило. В едно скорошно проучване на Microsoft близо една трета от хората имат желание да могат да работят от дома, за да прекарват повече време със семейството си. Това е прост и ефективен начин за балансиране на работата и дома.

4. Ще спестите пари, които в момента плащате за наем на офис.

Работа от дома означава или липса на офис, или поне нужда от по-малко офис пространство.

5. Няма да плащате за офис консумативи.

Никой не обича да прави групови поръчки за канцеларски материали. Ако служителите работят от дома, можете да си спестите много от тези безполезни разходи.

6. Ще можете да наемете най-добрите служители, независимо къде се намират.

Дистанционната работа означава способността да се работи с всеки човек, независимо къде се намира той по света. Така можете да откриете най-добрите си служители в друга държава и това няма да е проблем.

7. Служителите ви няма да напуснат.

Дистанционната работа означава по-щастливи служители. А това от своя страна значително намалява шансовете да загубите ценни кадри.

8. Ще увеличи лоялността на служителите ви.

Почти всеки, който има шанса да работи от дома, никога няма да мечтае да се откаже. Като давате на служителите си този шанс, те ще бъдат изключително лоялни към вашата компания.

9. Ще има по-малко болнични.

Настинките и хранителните отравяния карат хората да си взимат болнични. Но когато работят дистанционно… те просто ще си работят вкъщи на леглото. Не е зле. Служителите, които са леко болни, все още могат да вършат работа през повечето време, а това означава, че няма да прекъсвате работата на компанията, заради болести.

10. Служителите няма да имат постоянно нужда от ваканция.

Работата от дома може да се почувства като почивка от офиса, въпреки че вашите служители все още работят. Служителите ще се презаредят и ще прекарват повече време в семействата си, така че те може би няма да са толкова склонни да вземат две или три седмици почивка, за да избягат от работа.

11. Ще повишите репутацията на компанията си.

Колкото по-гъвкави условия и свобода предлагате на своите служители, толкова по-желана става вашата компания сред хората, търсещи работа. Така ще имате по-голям избор от хора, които с удоволствие ще работят за вас.

12. Вие също можете да работите от вкъщи.

Дистанционната работа означава повече спокойствие и време със семейството не само за вашите служители. Вие също ще можете да се възползвате от тази привилегия, което ще направи както личния, така и професионалния ви живот много по-щастлив и пълноценен.

И, ако все още имате притеснения дали да разрешите на служителите си да работят от вкъщи, ето решения на най-често срещаните проблеми:

– Липса на лична комуникация и сътрудничество.

Този проблем може лесно да бъде решен с ежеседмични срещи с целия екип, на които се обсъжда текущата работа, развитието на фирмата и всички останали въпроси. Освен това, постоянните Скайп разговори и комуникация ще позволят на служителите ви да работят в екип, без да бъдат на едно и също място.

– Опасенията на служителите ще нарушат качеството на работата си поради липса на качествен надзор

Много ръководители чувстват липсата на контрол, когато позволят на служителите си да работят дистанционно. Този проблем може да бъде решен като се поставят ясни таргети, които трябва да бъдат следени. Основното тук е не да следите какво правят служителите ви на дневна база, а да проверявате дали работата е свършена както трябва.

– Загриженост за сигурността. Служителите, работещи от дома, могат да направят предприятията уязвими за всичко, от загуба на данни до нарушения на сигурността

Това е проблем, който може лесно да бъде решен с правилните системи за сигурност, които да бъдат инсталирани на всички работни компютри. Така ще сте спокойни, че сигурността на компанията ви е гарантирана.

Ето защо, ако искате да подобрите работата на компанията си и да я изведете на следващото ниво, разрешете на служителите си да работят дистанционно. По този начин ще ги направите по-щастливи, а това автоматично ще доведе до повишаване на качеството им на работа. А възможността да работят в коуъркинг офиси ще им позволи да се запознаят с много нови хора и да подобрят уменията си в дадена област.

Ето и някои мнения по темата:

Антоанета Николова HR – QaiWare

Работата от разстояние може да бъде лесна и приятна. Освен това, може да ни донесе много ползи, които да повлияят позитивно цялостния ни живот. Благодарение на развитието на технологиите, става възможно все повече специалисти да работят дистанционно. А ето и ползите от достанционната работа, които виждаме ние в КайУер:

1. Свобода и избор

Имаш възможност да избираш дали да отидеш до офиса или да работиш от комфорта на собствения си дом или от някое местенце по света, което си решил да посетиш. Дистанционната работа ти дава свободата да пътуваш, да имаш повече време за приятелите и семейството си. Можеш да организираш сам своите служебни дейности, така че да имаш възможност да направиш всичко онова, за което иначе трябва да търсиш разрешение за отпуск или отсъствие от офиса.

2. Комфорт и по-малко стрес
Идеалната възможност да се насладиш на деня си, е да имаш възможност да работиш от удобното си легло – ей така, просто по пижама и неглиже. Почиваш и същевременно, създаваш стойност в деня си. Липсва стресът от забързаното ежедневие – да бъдеш на време в офиса, солидния трафик, който трябва да изминаваш два пъти на ден и загубеното време в пътуване до офиса (2-4часа, двупосочно). Това време буквално изяжда времето за почивка или за семейство и приятели.

3. Концентрация и продуктивност

Дистанционната работа ни дава възможност да мислим уединено и да изразяваме себе си в работата, като реализираме по-добри резултати посредством собствeния ни стил и режим. Липсва разсейващата среда на големия офис, където винаги има някой, с който да говориш, да се включат в обсъждане на работата ти и просто да не оцениш своята дейност като стойностна и важна, което драстично намалява продуктивността.

От гледна точка на работодателя, дистанционната работа изглежда по следния начин: откриваме най-добрите специалисти, без да се ограничаваме от геолокация, ниско ниво на отсъствия от работния процес, по-висока продуктивност, по-щастливи и по-здрави партньори в работата, и не на последно място – спестява средства на компанията.

Марио Пешев основател на Devrix

През 2008г Cisco направи глобален експеримент, в който разрешиха на 2000 служители да работят дистанционно 2-3 дни в седмицата. Отчетените печалби за тази година бяха $277 милиона, благодарение на спестени ресурси на работа, положителна оценка от служителите и допълнителна мотивация (чрез повишени резултати).

Освен допълнително инвестираното време, спестено от път, компанията отчита ефективност от фокусираното изпълнение на задачите, положителен ефект на околната среда (намалени вредни емисии), подобрен баланс между работа и личен живот, както и възможност служителите да направят по-комфортен работен кът с минимално разсейване.

Множество компании, сред които и Деврикс, практикуват дистанционна работа за експерти, които следват процеса на работа отговорно и ценят предимствата на дистанционната работа. Това позволява и наемането на служители от други градове без да намалява продуктивността на целия екип.”

Радосвета Иванова – Radioactive International Recruitment

Дистанционната работа има както позитиви така и доста негативи за работодателя. Пазарът в момента е доста динамичен и възможността за дистанционна работа, би била конкурентно предимство за компанията. Моето мнение е, че най-ефективно би било работодателя да дава възможност на служителите си два-три пъти седмично да работят от вкъщи, като това едновременно ще увеличи в дългосрочен план тяхната продуктивност и разбира се ще намали стреса свързан с пътуване до работното място. От друга страна, сплотеността на екипа няма да бъде нарушена, тъй като през останалите дни, служителя ще присъства изцяло на място в работния процес.

Лилия Стоянов CEO Transformify

Дистанционната работа спестява ежедневния трафик до офиса и повишава производителността. Все повече хора са изнервени от офисите с отворени пространства и непрекъснатия шум, който им пречи да се концентрират. Допълнителен бонус за работодателите е, че така имат много по-голям избор от кандидати и не са ограничени от локацията.
При наличие на процеси и подходящ софтуер, отдалечената работа е по-ефективна от работата в офис.

Защо да изберем Коуркинг Банско за дистанционна работа?

Аз лично съм на мнението, че човек може да бъде по-продуктивен в коуркинг спейс, отколкото у дома.

Има ред причини, които пречат на работата от вкъщи и това са:

– Партньор, съквартирант, дете, роднина
– Домашни задачи, които ни разсейват като готвене, чистене, поправка на разни неща, подреждане
– Неочаквани гости
– Други посещения от инкасатори, мормони, свидетели на Йехова, събирачи на дългове

Най-добре работя в коуркинг спейс, където има обособена тиха част, в която да се върши работа без прекъсване от разговори.

Такъв коуркинг в България е Коуркинг Банско, който освен чудесни условия за работа предлага още много екстри. Нека ги разгледаме подробно.

1) Общност от фрийлансъри, дигитални номади, предприемачи или просто служители, които работят дистанционно

Най-голямото предимство на Коуркинг Банско е, че по всяко време на годината там работят фрийлансъри, предприемачи, дигитални номади, общо взето хора като вас, с които можете да работите и да се забавлявате заедно.

Тези от вас, които вече са работили година-две от дома знаят, че работата от вкъщи може да бъде самотно занимание и понякога ви се иска да имате компания.

Ако компанията ви няма офис – може би е добра идея да смените домашния уют с малко по-социално място като коуркинг Банско.

2) Събития почти всеки ден

В Коуркинг Банско се организират различни събития почти всеки ден. Например, през уикенда бяхме на рафтинг, в неделя отидохме до минералните извори до село Баня, за да релаксираме, в понеделник си организирахме футбол на малки вратички, в сряда играхме бордови игри, в четвъртък гледахме филм, а в петък както всеки друг петък си направихме барбекю.
Разбира се, през деня се работи здраво и няма време за приказки, но вечер след работа разпускаме добре.

Матиас се труди над барбекюто, докато Кристин снима видео за блога си

Понякога се организират по-мащабни събития. Такова събитие беше Freelance Weekend-a, който се проведе за втора поредна година. От 3-ти до 6-ти май се събрахме фрийлансър, предприемачи, блогъри и общо взето всякакви хора от дигиталния свят.

Тук говорим за това как да си намираме клиенти в Upwork

На подобни събития се съчетава полезното с приятното. Правим конференции, неконференции, уъркшопове, закусваме, обядваме и вечеряме заедно.

3) Тишина, чистота и спокойствие

Друго огромно предимство според мен е самото градче Банско. През периодът април – ноември Банско е тихо и спокойно местенце. Място, за което хората прекарали няколко години в София си мечтаят. Определено се отразява добре на нервите да поживееш в тихо и спокойно място за няколко седмици. Да не говорим, че архитектурата на сградите и чистотата (да, градът се поддържа отлично целогодишно) дават едно адски приятно усещане на човек.

4) Природа

В непосредствена близост до Банско се намират множество еко пътеки и маршрути. През лятото има автобус до хижа Вихрен, който тръгва от автогарата в Банско. На 20 минути с кола се намират минералните извори на село Баня, община Разлог.

5) Зимен курорт за любителите на ски, сноуборд

Банско си спечели славата на най-популярния български зимен курорт. Ако сте любители на зимните спортове, ще можете да ги съчетавате заедно с работа уютния Коуркинг Банско.

6) Страхотна инфраструктура

В коуъркинг-а има всичко от, което се нуждаеш. Принтери, миялна машина, кухня, супер удобни столове, постоянен интернет, но все пак и един резервен интернет. Кафе, чай и вода. Общо взето, просто отиваш и работиш, без да се притесняваш за нищо.

Посетете сайта на Коуркинг Банско – http://coworkingbansko.com

Влезте в публичната група във Facebook – https://www.facebook.com/groups/coworkingbanskopublic/
за да следите за бъдещи събития подобни на Freelance Weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *