post

Куркумата е невероятно полезна подправка и тя присъства в индийската народна медицина от векове. Това не е случайно. Куркумата се използва активно за подобряването на здравословното състояние и лечение на различни неразположения.

Можете да си приготвите лечебната отвара по следния начин: 1 литър вода, ½ супена лъжичка куркума и 1 чаена лъжичка мед. Загрейте водата и след като кипне прибавете куркумата. Свалете от котлона и след като се охлади сложете и меда. Можете да си прелеете в шише, за да вие по-удобно за консумация всяка сутрин.

Подобрява сърдечното здраве

Куркуминът, който се съдържа в куркумата, намалява холестерола, понижава кръвното налягане, предпазва от инсулт. Редовното консумиране на куркума намалява риска от запушване или стесняване на кръвоносните съдове. Също така, натрупването на холестерол е предотвратено, тъй като той е в нормални граници.

Намалява риска от диабет

Куркуминът повлиява на обмяната на веществата в организма и също така помага за нормализирането на глюкозата и инсулина. Това предпазва от появата на диабет. Също така, ако вече имате отключен диабет, то куркуминът може да повлияе на кръвната захар и да я поддържа в норма.

Потиска възпалението

Ако приемате отварата от куркума, то мощните ѝ средства определено ще повлияят на каквито и да е възпаление на тъканите, тъй като самата куркума има много силно противовъзпалително действие.

Пази от Алцхаймер

Има проучвания, които показват, че куркумата пази от Алцхаймер. Тя стимулира развитието и ремонтирането на стволовите клетки, които са честа причина за Алцхаймер. Може да предпази от инсулт и рак.

Предпазва черния дроб

Тъй като черния дроб и жлъчката са филтрите на нашето тяло и оттам преминават всички токсини, то куркумата им помага. Те се нуждаят от по-специални вещества, за да могат да се регенерират и тази невероятна подправка им ги предоставя.

Помага при артрит

Тъй като самата куркума има противовъзпалително действие, тя маже да предпази от артрит. При вече развит се артрит, тя помага за намаляването на схващанията и болките. Хората, които са болни от артрит и са приемали отварата, казват, че наистина подобрение в състоянието си и могат да се движат, без да усещат болка.

Както виждате природата ни е дала всички средства, които можем да използваме, за да живеем здравословен начин на живот без лекарства!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *