post

Ако тази година сте решили да си купите Samsung Galaxy Note 8, най-вероятно ще деактивирате функцията му за отключване чрез лицево разпознаване. Най-новият флагман на корейския гигант също страда от проблеми със сигурността, както своя предшественик Galaxy S8. Фаблетът може да бъде отключен с помощта на една обикновена снимка, като за целта може да се използва и някоя публикувана от самите вас във Facebook.

Колкото и тривиален да изглежда този проблем и да смятате, че той не може да ви засегне, тъй като за целта е нужен физически достъп до устройството, това не е маловажно, защото функцията всъщност има за цел да подсигури смартфона и има един наистина сериозен недостатък.

Ако се чудите, дали компанията знае за този проблем, то отговорът е да. Samsung е наясно с ниското ниво на сигурност на лицевото разпознаване и именно заради това функцията не може да се използва с платежната й система Samsung Pay.

iPhone 8 който предстои да бъде представен утре, също ще разполага с подобна функционалност, при това за пръв път в историята на компанията, но телефонът ще има 3D дълбочинни сензори, които ще попречат системата да бъде хакната по този елементарен начин.

Както вече знаете, Galaxy S8 и Note 8 идват и със сензор за сканиране на ириса на окото, за който се предполага, че осигурява повече защита, но хакерите успяха да се справят и с това предизвикателство, използвайки отново снимка и обикновени лещи за очи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *