post

Задава се Критична маса в София – едно изцяло самоорганизирано събитие, което няма едноличен организатор. Всички участници сами носят отговорност за действията си. Всички са длъжни да спазват Закона за движение по пътищата и да не пречат на останалите участници на движението.

Става дума за социално вело-събитие, целящо да припомни на всички останали, че велосипедистите също сме участници в движението.

 • Ето какво призовават част от организаторите:

  Държим да напомним на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както ние не си оставяме велосипедите по средата на улицата.
  Държим също така да им напомним, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни ППС, каквито са велосипедите. Уважаеми шофьори, моля, оставяйте повече разстояние при изпреварване! Двуколесните ППС нямат стабилността на четириколесните.
  Държим да напомним на пешеходците да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях.
  Държим органите на реда да подхождат обективно към инциденти, включващи велосипедисти.
  Държим институции, кметове и фирми-изпълнители да си вършат коректно работата, изграждайки адекватна вело-инфраструктура, както и поддържайки я в последствие. И то не само предизборно.
  Държим цялото общество да се съобразява с нас така, както и ние се съобразяваме с него. Защото изборът на велосипед пред автомобил означава по-малко задръствания, по-чист въздух и по-здравословен начин на живот.

  Събитието е на 31 май. Можете да го следите тук.

One thought on “Задава се социалното вело-събитие Критична маса в София

 1. Наистина е по-здравословен, но за тези, които не карат велосипедите. Това активно да вдишваш мръсния въздух е многократно по-вредно от бавното пешеходно предвижване или флегматичното стоене на шофьорската седалка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *