post

След пробивите в системата на Националната агензия по приходите (НАП) и изтичането на множество лични данни, здравните власти забраниха на лекарите да слушат музика, да гледат филми и да използват флашки на служебните компютри в болниците и в извънболничната помощ. От Столичната здравна инспекция вече са изпратили писмо с мерки, които трябва спешно да бъдат предприети от лечебните заведения.

Иска се да бъдат описани всички налични компютри, сървъри, принтери, дори и външни памети. А всеки от тях да има технически паспорт с подробно описание на всички компоненти, включително хард дискове. Всички устройства трябва да минат през актуализация на програмите, да се качат най-новите версии, защити, антивирусни програми и др.

Друго изискване е да се направи преглед на системите за сигурност, кой има достъп до базите данни, да се прегледа има ли служители, които вече не са на работа, но още имат право на достъп, да се сменят паролите с нови и добре защитени.

Предвижда се да се затегне и режимът за физически достъп и контрол до самите сгради, до помещенията с компютри и с мрежово оборудване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *