post

Държавната банка на Виетнам постанови, че в страната се забранява използването на Bitcoin или друга криптовалута с цел търговия.

Тук трябва да направи уговорката, че забраната касае изключително сферата на търговията, но не засяга майнинга или формирането на блокчейн. Съгласно постановлението, допускат се чекове, поръчки онлайн и кредитни карти, но всичко това трябва да е в законна валута. Използването на Bitcoin или всяка друга криптовалута се поставя извън закона.

Лицата, които не се съобразят със забраната при опит да платат стока с електронна валута, са заплашени от глоба в размер $9000. Същото важи и ако е поискано плащане с криптовалута.

Причината за радикалното решение на правителството не се съобщава, но като се има предвид, че икономиката на страната е подчинена на управляващата партия, всичко става ясно. Операциите с използване на криптовалута, ако те не се обявяват открито, могат трудно да бъдат проследени, което на свой ред дава възможност за създаване на самостоятелни предприятия, които в противен случай изцяло зависят от държавата. В същото време, създаването на блокчейн и самият майнинг все още са разрешени, поне дотогава, докато това не засегне операциите по покупка и продажба.

Независимо от всичко, икономическите реформи във Виетнам носят полза и все повече инвеститори се интересуват от тази страна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *