post

Министерството на отбраната забрани използването на летящи дрони в София и региона в дните преди военния парад на 6 май. Причината е в извършването на тренировъчни полети на самолети и хеликоптери от българските военновъздушни сили за подготовката и за самото провеждане на парата.

Точните времеви рамки за ограничението са от 9:00 ч. до 11:30 ч., както и от 14:00 ч. до 15:30 ч. на 3, 4 и 5 май. Използването на безпилотните летящи апарати ще бъде забранено и на самия 6 май, от 9:00 ч. до 11:30 часа.

Не е ясно дали отбранителното ведомство има правомощията да регулира използването на летящи дрони и на какво основание е забраната. Сигурно е обаче, че полетите с безпилотни апарати в районите, в които протича подгтовка за парата, не са добра идея и дори да не бяха забранени, здравият разум предполага такива да не се извършват.

Отделен въпрос е, че както Pixelmedia.bg вече писа, неотдавна представители на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” обявиха, че всички полети с дрони подлежат на глоба, ако не спазват нейните изисквания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *