post

Европейският съюз възнамерява да похарчи 1 млрд евро, за да догони Китай, САЩ и Япония в разработката на суперкомпютри. Това съобщава Bloomberg като цитира изявление на Европейската комисия. В резултат на Брекзит, Великобритания може да се окаже извън този проект.

Ако всичко върви по план, към 2020 г Европейският съюз може да получи два суперкомпютъра със скорост на работа 100 квадрилиона изчисления в секунда, както и два по-маломощни със скорост няколко десетки квадрилиона операции в секунда. Проектът ще позволи на ЕС да стане независим и конкурентноспособен играч на цифровия пазар в икономиката на бъдещето.

Изданието посочва, че иновативният проект е предложен още през март миналата година, но данните за финансирането са публикувани едва сега. ЕК ще отдели за проекта 486 млн евро, а останалите средства ще бъдат събрани от страните участнички в ЕС и “асоциираните държави”, които изявят желание да участват в проекта. Ще се приветстват и инициативи на частни компании.

Желание да участват в проекта вече са изявили желание 13 страни – Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Гърция, Италия, Испания, Швейцария, Португалия, Словения, Хърватия, Белгия и България. Що се касае до Великобритания, тя засега се въздържа, но според експертите излизането й от ЕС така или иначе не оставя много възможности за участие.

Европа в значителна степен изостава в суперкомпютърната надпревара със САЩ, Япония и Китай. Много европейски компании и правителствени агенции, преди всичко метеорологични, са принудени да наемат изчислителни мощности на суперкомпютри, разположени извън Европа. Европейските чиновници обаче са обезпокоени, че подобна практика може да доведе до кражба на конфиденциална информация, а при политически разногласия между държавите, достъпът до суперкомпютрите изобщо може да бъде закрит.

Като пример се посочва Китай, който започна да разработва собствени суперкомпютри, след като правителството на САЩ забрани на своите компании да продават суперкомпютри на изток. В резултат Китай не само успя да стане доминиращ играч в суперкомпютърната сфера, но и с всички сили се старае да се задържи на лидерските позиции. Например, Китайската академия на науките планира към 2020 г да завърши разработката на суперкомпютъра Tianhe-3 с изчислителна мощ до 1 квадрилион операции в секунда.

One thought on “ЕС ще похарчи 1 млрд евро за разработка на собствени суперкомпютри

  1. Не е важно колко мощен суперкомпютър имаш а дали си кадърен след като го имаш да го използваш за да му избиеш парите. На купуване с държавни пари сме лесни а на отплащане – никак ни няма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *