post

Ерик Шмид ще освободи поста председател на борда на директорите на Alphabet, съобщи самата компания, която обединява бизнесите на Google. Промяната влиза в сила още следващия месец.

Alphabet казва, че Шмид ще бъде назначен като “технически съветник”, но не дава подробности какво ще включва новата му роля. Той ще остане и член на борда на директорите на холдинга.

Alphabet все още не е избрала нов председател. Компанията коментира обаче, че новият председател, няма да има изпълнителни функции, за разлика от Шмид.

“Лари, Сергей, Сундар и аз смятаме, че моментът е подходящ за Alphabet. През последните години прекарвам много от времето си в работа по научни и технологични теми и филантропия и искам да разширя тези дейности”, коментира Шмид.

Шмид е част от Google от 2001 г. Той е назначен от Лари Пейдж и Сергей Брин с идеята да бъде гласът на опита и бизнес делата, докато двамата се концентрират върху развитието на Google. През 2011 г, Шмид отстъпва ролята на изпълнителен директор на Google на Лари Пейдж. През това време Шмид беше председател на борда на Google.

Той запази тази си роля и при реструктурирането на Google в холдинга Alphabet. От тогава Google се ръководи от Сундар Пичай, който разбира се отговаря пред Шмид, Пейдж и Брин. През годините Google постепенно дава възможност на по-нови лица да оглавяват ключови постове, но винаги това става бавно и внимателно. Именно затова и новият председател на борда на Alphabet, няма да има изпълнителни функции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *