post

Елън Мъск беше успешен интернет предприемач доста преди да се появят първият автомобил  Tesla Model X или първата ракета на SpaceX. Преди той беше собственик на компанията X.com, предоставяща финансови услуги онлайн. Това беше една от първите негови компании. След това поради затруднения Мъск загуби правото на собственост над X.com и едва сега успя да го купи отново от PayPal.

През 2000 г компанията X.com се обедини с друга компания – Confinity, която тогава обслужваше почти неизвестната услуга за парични преводи PayPal. Confinity беше създадена от предприемачите Питър Тийл и Макс Левчин. Понататък Тийл стана милиардер благодарение на успешните си инвестиции във Facebook, а Левчин основа услугата Yelp, а сега развива услугата за кредитиране Affirm.

Компанията, възникнала от сливането на X.com и Confinity отначало работеше под по-разпознаваемото име X.com, но през 2001 г беше преименувана на PayPal. Това се случи година след като Елън Мъск напусна обединената компания поради разногласия с някои от нейните ръководители. През 2002 г PayPal беше купена от интернет-аукциона Ebay за $1,5 млрд. Тъй като Мъск си беше запазил част от собствеността в компанията, сделката му донесе от $160-180 млн. Но домейнът X.com остана собственост на PayPal.

Сега Елън Мъск си върна някога принадлежалия му домейн X.com. Информацията беше потвърдена и от PayPal, но сумата на сделката не се съобщава. Няма информация и за това какво ще прави Елън Мъск с отново придобития си домейн – според него той има сантиментално значение, но едва ли е само това. Ще почакаме…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *