post

На 22 април 2017 г. (събота) от 10:00 до 16:00 ч. ученици от столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) ще представят разработени от тях електронни игри, мобилни приложения, мрежови проекти, роботи и други софтуерни и хардуерни разработки. Демонстрациите са част от Деня на отворени врати в ТУЕС, чиято цел е да представи ученическите постижения, учебните програми и живота в елитното средно ИТ училище към Технически университет – София.

Посетителите ще могат да разговарят с ученици, преподаватели и ръководството на училището, както и с водещи ИТ професионалисти, завършили ТУЕС. Бъдещите кандидати и техните родители ще получат информация за начина на обучение, приема в ТУЕС и перспективите за висше образование и професионално развитие след завършване на училището. Децата ще могат да наблюдават  забавни демонстрации на роботи и онлайн мултиплейър игри, мрежови атаки, да се запознаят с процеса на програмиране, с разнообразни проекти с вградени микрокомпютърни системи и да кримпнат своя първи мрежов кабел.

В демонстрациите ще участват ученици и екипи, завоювали призови места в състезания по компютърни мрежи, вградени микрокомпютърни системи и роботика, екип ученици от 11-ти клас, организирали ученическото състезание HackTUES, както и още много успешни ученици от ТУЕС, студенти и професионалисти,  завършили училището.

Пълната програма на Деня на отворени врати е достъпна в сайта на събитието, като демонстрациите се повтарят преди и след обяд. Основните презентации ще започнат в 10:00 и в 13:00 ч. Училището се намира в ж.к. Младост 1 (ул. “Владимир Пашов” 2, до УМБАЛ „Св. Анна“).

За учебната 2017/2018 г. ТУЕС ще приеме ученици в 3 паралелки специалност „Системно програмиране“ и в 1 паралелка специалност „Компютърни мрежи“. Балът за приема на ученици се образува от оценката по БЕЛ от НВО, 3 пъти оценката по математика от НВО и оценките по математика и физика от свидетелството за завършен 7-ми клас.

Учениците от ТУЕС се представят отлично на редица състезания и форуми в България и чужбина по компютърни мрежи, роботика, вградени микрокомпютърни системи, хакатони и състезания по програмиране.

В допълнение към редовните учебни занятия училището, съвместно с Асоциацията на завършилите ТУЕС  – АЗТУЕС, организира разнообразни извънкласни занимания, в които водещи експерти от различни сфери на ИТ сектора споделят своя опит и технически умения.

В организираното през м. март 2017 г. поредно издание на състезание по програмиране за ученици – HackTUES3 участваха повече от 130 ученика от ТУЕС, като 8 ученически проекта получиха награди от журито и от компании-партньори на хакатона.

На 6 април 2017 г. ученици от ТУЕС спечелиха награда и в състезанието по роботика „Аз, инженерът!“.

Най-новото постижение на учениците от ТУЕС е безпрецедентният успех в Националното състезание по компютърни мрежи на 8 и 9 април 2017 г., в което  ТУЕС-ари завоюваха 18 от първите 20 места (с изключение на 14-то и 18-то място).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *