post

Над 10 000 австрийци са загубили около 12 000 биткойна след срив на електронната система (борса) Optioment в края на октомври 2017 г., пише Die Presse.  Засега точната сума, която са загубили потърпевшите, е неизвестна, но според оценки на вестника, става дума за около 100 млн. евро. Освен австрийци, са пострадали и граждани на Германия и Турция.

В края на януари австрийската служба за надзор на финансовите пазари FMA даде на прокуратурата електронната платформа Optioment, заради подозрения, че нейните организатори са изградила финансова пирамида, информира изданието, цитирано от infostock.

Optioment е функционирала като маркетингова система с различни нива. Много от инвестиралите в нея казват, че организаторите са обещавали доходност от 1,5 до 4 процента на седмица и допълнителни бонуси за привличане на нови участници.

Системата Optioment е основана от двама братя от областта Щирия и един мъж от Долна Австрия. По време на срещите си с инвеститорите  те се представяли като „тримата мускетари”, като показвали шоу с въображаеми китари и организирали сеанси за медитация, за да могат участниците „да усетят колко са застраховани вложенията им”, съобщават участници в пирамидата.

Нейните организатори са заявявали, че постигането на обещаното увеличение на доходността е било осигурено от робот-оператор на криптовалутата. В един от видеоклиповете те обясняват: “Вашите биткойни не изчезват. Те работят, вместо да дрънкат в портмонетата ви. Ако всички ние работим, нашите биткойни също ще работи повече за нас.”

Австрийските власти са се обърнали към Интерпол за помощ да издири тримата заподозрени за организиране на престъпната схема.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *