post

Вицепредседателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е заявил, че ЕК търси възможности да регулира търговията, извършвана с криптовалути. Той допълни, че Европа трябва да живее в настоящето, но и да обръща внимание на произтичащите рискове. Това съобщава The Brussels Times, цитиран от агенция Фокус.

Криптовалутите, като известния биткойн стават все по-популярни сред инвеститорите и обикновения човек. Въпреки това употребата им в международната търговия крие рискове – стойността им не е гарантирана, което може да създаде спекулация. Също така е възможно да се използват по-лесно за пране на пари и други нелегални дейности.

ЕК в понеделник организира конференция, събирайки представители на сектора и експерти, за да обсъдят бъдещето на виртуалните валути. Домбровскис заяви, че те имат своите предимства и подчерта, че е важно Европа да приема иновациите, за да остане конкурентоспособна.

„Въпреки това, рисковете не трябва да бъдат неглижирани. Европа представлява малка част от международния пазар за криптовалути. Трябва да работим със своите партньори от Г-20, за да защитим своите потребители”, допълни вицепредседателят на ЕК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *