post

Европейската комисия ще представи до края на март плана си за преразглеждане на данъчните правила за интернет гигантите, които ще ги накарат да плащат в страните, където правят печалбите си, заяви в неделя високопоставен служител.

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси заяви пред френското Radio J, че предложенията му ще “създадат консенсус и електрошок” за облагане на приходите от цифровата икономика.

Според законодателството на ЕС американски технологични титани като Google и Facebook могат да изберат да отчитат доходите си във всяка държава-членка, което ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург. Това лишава други нации от блока от данъчните приходи, въпреки че те могат да допринасят за по-голям дял от приходите.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие твърди, че тези правила струват на правителствата по целия свят около193 млрд. евро годишно загубени приходи, според оценка от 2015 г. “Идеята е да можем да идентифицираме дейността на цифровите компании, затова се нуждаем от набор от показатели – броят на кликванията, броя на IP адресите, рекламата и евентуално приходите и тогава ще намерим начини да ги обложим”, каза Московиси.

Той каза, че новите правила ще се отнасят за гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon – известни като GAFA – както и за услуги като AirBnB и Booking.com. “Когато наемете стая за резервация, тя генерира значителни приходи за компания, която не знаем къде се намира и която плаща много малко като данъци”, обясни той, цитиран от БТА.

Средно интернет гигантите плащат данъчна ставка от 9% в Европа, в сравнение със средна корпоративна ставка от 23%, каза Московиси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *