post

Високотехнологичният сектор в България се развива много добре, въпреки че средните заплати в България все още са ниски в сравнение с тези от западните страни. Това каза Петър Статев, ИКТ Клъстер в предаването „Бизнес старт“.

Той разкри още защо банките и финансовият сектор предоставяха най-големите възнаграждения в България, докато сега IT секторът ги измества и какви предизвикателства имат компаниите от бранша в България.

„Всички ние от индустрията и медиите работим, за да повлияем на решенията и на родителите при влизане в средното образование и какъв ще е техният избор за житейски път. Все още малко деца избират да учат дисциплини, свързани с природни науки, а това е основата за осигуряване на по нататъшно развитие в IT компании. Именно с тези науки се създава специфичната способността да се мисли и анализира, от която има огромна необходимост“, коментира Статев.

Той обясни, че има частично реализирана идея специалисти от IT сектора да посещават средните професионални училища, но липсва повече фокус върху развитието им. Изключително добър пример за това бил скандалът със съдбата на двете професионални гимназии под шапката на Техническия университет.

„Те са сред най-добрите професионални училища в България заради уникалния си метод на обучение. Този метод трябва да бъде разширяван, а не променян или трансформиран. Именно в този тип училища се създава гръбнакът на високотехнологичната индустрия“, посочи IT експертът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *