post

92 милиона акаунта на компанията за ДНК тестове MyHeritage са били атакувани тази седмица, съобщава The Verge, позовавайки се на съобщение на компанията. Въпреки че хакерите са получили достъп само до шифровани имейли и пароли, а не до реалните генетични данни, самият факт е смущаващ, тъй като генетичните тестове стават все по-популярни, а това от своя страна ще предизвика нарастване на подобни хакерски атаки, допълват от там.

Една проста причина е, че хакерите може да извършват кражба на ДНК данни с цел откуп, коментира Джовани Вигня, професор по компютърни науки в Калифорнийския университет Санта Барбара и съосновател на компанията за киберсигурност Lastline. Хакерите биха могли да заплашат с прекратяване на достъпа до ДНК данните или с публикуване на чувствителната информация онлайн, ако не получат откуп. Наскоро болница в Индиана е платила 55 000 долара на хакери поради подобна причина. Ако обаче по някакви причини искането на откуп за генетичните данни не е печелившо, то тези данни могат да бъдат използвани за други цели, смята Джовани Вигня. „Тези данни може да бъдат продадени например на кредитни или застрахователни компании. Представете си последствията – един ден кандидатствате за дългосрочен заем и сте отхвърлен, защото в корпоративната система на компанията има данни, че е много вероятно да получите Алцхаймер и да умрете, преди да погасите заема“, обяснява той.

MyHeritage не предлага здравни или медицински тестове, но много компании като 23andMe и Helix го правят. А в същото време има много организации и хора, които се интересуват от ДНК: изследователите се нуждаят от генетични данни за научните си изследвания, застрахователните компании се нуждаят от генетични данни, които да им помогнат да изчислят разходите за здравни застраховки и застраховки „Живот“,полицията пък се нуждае от генетични данни с цел проследяване на престъпниците. Вече усещаме липсата на силна защита, когато става въпрос за неприкосновеността на генетичните данни, а нарушаването й може да се превърне в кошмар. „Ако съществуват някакви данни, винаги има начин те да бъдат използвани“, коментира Натали Рам, професор по право, работеща върху проблемите на биоетиката в университета на Балтимор.

Сайтовете за генетични тестове са съкровищница на чувствителна информация. Някои от тях предлагат на потребителите възможност да изтеглят копие от пълния си генетичен код, докато други не го правят. Но така или иначе, пълният генетичен код не е най-ценната информация. Както отбелязва Рам, не можем просто да четем генетичния код като книга с цел да получим информация. За сметка на това обаче, за хакерите са много „по-полезни“ лесните за достъп акаунти със здравна интерпретация на генетичния код.

Снимка: Wikipedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *