post

Бързото развитие на изкуствения интелект увеличава опасността той да бъде използван от застрашаващи световния мир държави, престъпници и терористи, предупреждава нов доклад, цитиран от агенциите “Ройтерс” и “Франс прес”.

Проучването e на 26 експерти в областта на изкуствения интелект, киберсигурността и роботиката от университетите “Кеймбридж”, “Оксфорд”, “Йейл” и неправителствени организации. Те призовават правителствата и всички заинтересовани страни да ограничат потенциалните заплахи, свързани с изкуствения интелект.

Изследователите казват, че злонамерената употреба на изкуствен интелект създава непосредствени заплахи за цифровата, физическата и политическата сигурност, защото позволява широкомащабни, прецизно насочени и високоефективни атаки. Проучването се фокусира върху сценарии, които е възможно да станат реалност в следващите пет години.

Те подчертават, че терористи могат да извършват кибератаки, с които да предизвикат катастрофи на автономни коли или да превръщат широкоразпространените в търговската мрежа дронове в оръжия.

“Всички сме съгласни, че има много позитивни приложения на изкуствения интелект”, казва Майлс Брундейдж, изследовател в “Оксфорд”. “Но има недостиг на литература по въпроса за злонамерената му употреба.”

Докладът сочи, че атаките могат да станат по-евтини, тъй като изкуственият интелект може да извършва задачи, които иначе изискват труда и опита на хората. Възможно е и да се появят нови типове нападения, които хората не могат да извършат сами или които се възползват от уязвимостта на самите системи за изкуствен интелект. Той вече може и да генерира изкуствени изображения, текст и звук, като така се представя за хора онлайн – а това дава възможност за промяна на общественото мнение.

“Накрая имахме повече въпроси, отколкото отговори”, отбелязва Брундейдж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *