post

Много неща са се променили в света на добива на биткойни. Използването на компютри за генериране на криптовалутата се превърна в глобален бизнес, но, за съжаление, това начинание вече не е изгодно в домашни условия.

На теория всеки може да добива биткойни чрез компютъра си. Колкото по-мощен е хардуерът, толкова по-добър е шансът за успех. Печалбите могат да бъдат добри, но коефициентът на рентабилност разкрива тревожна картина. Домашният добив за повечето хора е абсолютно нерентабилен, твърдят анализатори.

Няколко фактора влияят тук. От една страна, има нарастващ интерес и широка конкуренция. На второ място е цената на електроенергията. Потребителите плащат високи цени за ток в повечето страни.

Един от най-големите страхове е как добивът на биткойни ще стане централизиран. По-малко предприятия ще допринасят с по-голямата част от хардуера. Като такива, те ще могат да упражняват в известна степен на контрол върху мрежата, особено ако възникне някакво тайно споразумение. Към днешна дата това не е проблем, но заплахата все още съществува. Основните фирми започват дейностите си в региони, в които евтината електроенергия е изобилна.

В сравнение с ентусиастите у дома, тези компании могат да поддържат доста прилична печалба. А потребителите плащат повече за електроенергия, отколкото печелят. Това е отчасти поради намаляващата стойност на криптовалутата и ако пазарът се възстанови, тези статистики могат да изглеждат много различни.

Освен това тези компании също са изправени пред увеличение на цените на електроенергията. Многобройни региони вече имат отделна тарифа за операции с криптовалути. Това е още един пример за това колко много се влага, за да се стимулира добива. Но за ентусиастите у дома, ерата на “копаенето” приключва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *