post

Специалистите на Европейската космическа агенция разработват височинни псевдосателити, призвани да се превърнат в недостигащото звено между спътниците и самолетите. Височинният псевдосателит може да изглежда като обикновен самолет или дрон, но лети на по-голяма височина и може да виси няколко седмици в една точка – точно като спътник. Той прави това обаче не в космоса, а в атмосферата.

Псевдоспътниците ще летят на височина около 20 км, тоест, доста по-високо от самолетите. На такава височина няма вятър и апаратите ще се реят практически на едно място. Освен това, оттам се вижда отлично и при добра оптика апаратите могат да правят снимки, да раздават интернет и да се използват за навигация.

ЕКА отдавна има подобни планове, но в последните 20 години агенцията срещаше редица трудности в реализацията на проекта – размери на устройствата и проблеми с други системи. Сега ЕКА е поканила редица учени, с помощта на които идеята да бъде реализирана. Замисълът съвсем не е лош – псевдосателитите ще са много евтини както за разработка, така и за изстрелване и обслужване в сравнение с традиционните орбитални апарати, а задачите, които ще изпълняват ще са сходни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *