post

Няма съмнение, че телефоните ни се превърнаха в наши естествени партньори. Те ни забавляват, свързват, информират и ни позволяват да изследваме нещата, които харесваме, запазват спомените ни и споделят със света най-дълбоките ни размисли. Ясно е, че обичаме смартфоните си, но кога тази любов се превърна в най-ценната за нас? Откога времето, прекарано с телефона, стана по-ценно от онова, което споделяме с нашите родители, семейства, деца и приятели? И как да разберем дали сме прекрачили границата на разумното поведение?

Екипът на Motorola Mobility LLC реши да проучи влиянието на тази бързо развиваща се технология. Компанията стартира глобално проучване в партньорство с д-р Нанси Еткоф – световноизвестен експерт в областта на поведенческата психология и науката за изследване на щастието в Харвардския университет и психолог в Психиатричното отделение към водеща болница в Масачузетс. Изследването, организирано от независимата изследователска компания Ipsos, разглежда в дълбочина поведението и навиците при използване на смартфон технологиите при различните поколения и търси да установи влиянието, което телефонът оказва на нашите отношения с нас самите, с другите хора, и това към физическата и социална среда.

“За мнозинството от потребителите на смартфони, проблемът се заключва в безсмислените отговори и лоши навици, за чието превъзмогване хората се нуждаят от помощ”, казва д-р Еткоф. “Поведенческите знаци, контролът над средата и волята за промяна ще са от помощ, както и усилията на тези, които са ангажирани в смартфон индустрията. Широкият социален модел, който бе разкрит в това проучване на територията на различни страни, алармира за колективно осъзнаване и действие”. 

Ключови данни:

Проучването показва, че потребителите са склонни да приоритизират телефона си пред хората, които обичат, като най-сериозни тези данни са във възрастовата група на младото поколение, което израсна в един вече дигитализиран свят. Хората осъзнават своята нужда за по-добър баланс и са склонни да потърсят помощ:

  • Важността на телефона: Една трета (33%) от анкетираните приоритизират смартфона пред ангажираността с хората, за които ги е грижа и биха искали да прекарват времето си заедно.
  • Поколенчески фактори: Проблемите със смартфоните се задълбочават сред по-младите поколения като повече от половината (53%) анкетирани от поколението Z описват телефона си като своя най-добър приятел.
  • Необходима помощ: Хората искат помощ, за да установят положителен баланс между смартфона си и своя живот. Всъщност 61% от участниците са единодушни, че биха желали да вземат максимума от телефона си, когато го ползват, и максимума от живота, когато не ползват телефона.
  • Търсена изолация: Мнозинството от участниците (60%) споделят, че е важно да имат живот, несвързан с техните телефони.

Motorola Mobility LLC  набелязва 3 ключови обезпокояващи поведения, които влияят на връзките ни с околните. Проучването показава, че по-младото поколение е по-склонно да придобие точно тези проблематични поведения.

  • Проверки по навик: Половината (49%) са единодушни, че проверяват телефона си по-често отколкото им се иска (близо всеки 6 от 10 в поколенията Z и Y)
  • Прекалено много време с телефона: една трета (35%) споделят, че прекарват твърде много време в употреба на телефона (44% при поколението Z) и смятат, че ще са по-щастливи, ако споделят по-малко време със своите телефони (34%).
  • Прекомерна емоционалност: Две трети (65%) признат, че се паникьосват, когато помислят, че са си загубили телефона (почти всеки 3 от 4 при поколението Z и поколението Y), а трима от десет (29%) признават, че когато не ползват телефона си, мислят за него.

Компанията създаде онлайн анкета, състояща се от 10 лесни въпроса, с които можете сами да анализирате връзката си с телефона. Можете да попълните анкетата още сега на https://phonelifebalance.motorola.com/.

  • Motorola работи със SPACE Phone-Life Balance App, приложение, което предлага 60-дневна програма за развитие на разумно използване на смартфона. Приложението е полезно с функции като намаляване яркостта на екрана, блокиране на нотификации и други. Тази програма е изключително полезна за онези, които страдат от натрапчива нужда от проверка на телефона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *