post

Европейският парламент отхвърли преди около час спорната проектодиректива относно авторското право в цифровия единен пазар, която според мнозина онлайн експерти имаше потенциала да “счупи” интернет такъв, какъвто го познаваме.

Създателят на интернет Винтън Сърф, създателят на world wide web технологията Тим Бърнърс – Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс вече се изказаха изключително остро срещу директивата и по-конкретно срещу два нейни текста.

Става въпрос за член 11 и член 13. Първият от тях въвежда ново сродно право, което стана известно с наименованието „данък върху линковете“. То предвижда забрана за онлайн търсачките, социалните мрежи и други сайтове при публикуване на хиперлинк да добавят към него и кратък текст, поясняващ за какво е линкът (т.нар. snippet), освен ако не са сключили лицензионно споразумение с източника, към който е линкът.

Другият спорен член – 13 – въвежда задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни споразумения с правоносители или да инсталират софтуер, способен да филтрира цялото съдържание, което се ъплоудва и да блокира публикуването на съдържание, което е с неуредени права.

На днешното гласуване Европейският парламент се отказа в пленарна зала да даде мандат за приемане на директивата в този й вид. Очаква се тя отново да бъде обсъждана, но с промени по текстовете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *