post

Група евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) настояха да се въведе единно зарядно за мобилните устройства. Според тях е разочароващо, че след 20 години основните играчи в сектора не са постигнали споразумение.

В писмо до еврокомисаря по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска евродепутатът Роза Тун, която инициира писмото, заяви, че ползите от общото зарядно са ясни: “Първо, ще направим живота по-лесен за европейските потребители и, второ, има много силен екологичен аспект, свързан с намаляването на електронните отпадъци.”

Евродепутатите изразяват съжаление, че въпреки усилията на Европейската комисия доброволните споразумения между различните играчи в индустрията не са донесли никакви конкретни резултати за гражданите на ЕС.

Най-скорошният Меморандум за разбирателство е ограничен до смартфоните и не решава проблема с фрагментираността на сектора, се посочва в писмото.

Членовете на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите искат възможно най-скоро да се въведе общо зарядно за мобилни телефони, таблети, устройства за електронни книги, смарт часовници, малки камери и други сходни малки смарт устройства. Писмото бе подписано от членове на четири различни политически групи.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е съавтор на писмото, каза, че според анализите “годишно изхвърляме над 51 тона стари и ненужни зарядни за мобилни устройства, което е екологичен проблем, който може да се реши лесно на европейско ниво”, пише Дневник.

“През 2011 г. най-големите производители на мобилни устройства се включиха в меморандум за доброволно използване на универсално зарядно. След няколко години това доброволно споразумение изтече и беше подписано само от някои от участниците, което ги поставя в по-неудобна позиция от конкурентна гледна точка. Освен това меморандумът се отнасяше само за мобилните телефони. С навлизането на технологиите за бързо зареждане отново всяка компания залага на свои решения, вероятно в опит да задържи клиентите си и за други продукти, защото никой не желае да носи 3 различни зарядни, когато отива на почивка или в командировка. Затова настояваме до края на мандата си през юни 2019 г. Европейската комисия да приеме единен стандарт”, допълни Ева Майдел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *