post

Думи на Стивън Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората “да работят заедно, за да спасят планетата”, бяха изпратени под формата на радиосигнал към черна дупка, съобщи АФП, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Записът на гласа на Стивън Хокинг беше изпратен в Космоса, точно когато прахът му беше положен в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

ЕКА се ангажира с техническото изпълнение на идеята по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име. Сигналът е насочен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00 от параболична антена близо до Мадрид.

Тази черна дупка е открита през 1975 г. Тя е на 3500 светлинни години от Земята. Когато сигналът достигне до нея, ще бъде “много, много слаб”. Дъщерята на професор Хокинг Люси каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща й на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и изследванията му на Вселената. “Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета”, каза тя.

В записа гръцкият композитор Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. Той продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.

Стивън Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Редица знаменитости и местни хора се стекоха на опелото му на 31 март в църква в Кембридж. Стивън Хокинг беше един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази длъжност е заемел и Исак Нютон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *