post

Компанията Vodafone обяви, че планира да изгради първата 4G мрежа за мобилни комуникации на Луната. За технологичен партньор е привлечена  Nokia, а събитието ще съвпадне с 50-годишнината от стъпването на човек на лунната повърхност.

Мрежата ще е предназначена за PTScientists – група от учени и инженери доброволци, базирана в Германия, която през юни 2009 г. се включи в конкурса на Google за наградата Lunar X-Prize, чиято цел е мисия до Луната.

Берлинската група работи с Audi и германското поделение на Vodafone , за да реализира първото частно спускане на повърхността на земния спътник. В края на януари от Google обявиха, че засега никой не е спечелил конкурса, няма да има старт до 31 март 2018 г., каквито бяха първоначалните планове, и се проучва как инициативата да продължи напред.

Според съобщението на Vodafone стартът за PTScientists е планиран за 2019 г. от космодрума в Кейп Канаверал на борда на ракета Falcon 9 на компанията SpaceX.

От Vodafone обясняват, че първата лунна 4G мрежа ще свързва базовата станция в спускаемия апарат с два всъдехода Audi quattro. Модулът за ултракомпактна мрежа ще е най-лекият, създаван някога – под 1 кг. С негова помощ всъдеходите ще предават данни и видео сигнал с висока резолюция, който от Берлин ще бъде излъчван по цялата планета.

Планът на мисията е всъдеходите да се доближат до бъгито на НАСА от Аполо-17, с което астронавтите Юджийн Сърнан и Харисън Шмид изследваха Луната през декември 1972 г.

Двете аудита са малки – с тегло едва около 30 кг и капацитет за 5 кг товар. Управлението им ще се извършва в реално време от Земята с джойстик на базата на ориентация от триизмерни данни, събирани от стереоскопичните камери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *