post

Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лв., като този отрасъл отбелязва устойчив ръст през годините. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на eBay Seller Summit 2017, цитиран от пресцентъра си.

За първи път годишното събитие на технологичния гигант се организира в страна от Източна Европа. За неговото откриване в София бе вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците имаше гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и др.

Последните данни на Евростат от доклада “Дигиталната икономика и общество в ЕС” показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година, посочи Манолев. По думите му данни на различни изследвания показват, че ръстът, който онлайн търговията има в страната ни, изпреварва средния за Европейския съюз.

“Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна”, посочи Александър Манолев.

Той допълни, че броят на малките и средните предприятия в България е над 316 хиляди, което представлява 99.8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната. “Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър”, каза още заместник-министърът.

Данните на платформата за онлайн търговия eBay показват, че днес търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76% от тях са реализирали продажби на четири или повече различни континента през нея. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *