post

В България вече има два потвърдени случая на коронавирус – мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово. Това съобщи ръководителят на кризисния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски преди минути на извънреден нощен брифинг в Министерския съвет.

Той направи уговорката, че предстои пробите да се потвърдят още веднъж и все още има минимален шанс те да се окажат отрицателни. Междувременно вече е започнала да се осъществява връзка с контактните лица, които са били в контакт с двамата вирусоносители. Те са общо 23 души в отделенията в Габрово и Плевен, в които лежат. Жената от Габрово е живеела сама и няма близки.

И двамата пациенти са повече от няколко дни в отделенията на болницата. Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, но са били по-зле преди дни. Те не се намират в обикновено, а в инфекциозни отделения и от самото начало медицинският персонал е бил подготвен за възможността за коронавирус.

Двамата не са пътували никъде, нямат особени контакти с хора, пътували в рискови страни. Това означава, че наличието на коронавирус все още не е 100% сигурно и последващите тестове ще потвърдят информацията.

Представителите на щаба повториха рисковите фактори за заболяването – става въпрос за пациенти, които имат грипоподобна симптоматика, пътували са в рискови дестинации, били са в контакт със заразени или са посетили болнично заведение, в което се лекуват хора с коронавирус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *