post

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще използва дронове при извършването на проверки на язовири на трудно достъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем, съобщиха от ведомството.

Нововъведението при провеждането на инспекциите с въздушната видео техника е с цел оптимизиране на работата на инспекторите от агенцията и за подобряване на контрола. Много от водоемите са на труднодостъпни места или във високопланински райони, което прави много трудно, а понякога и невъзможно, обследването им през зимните месеци. Благодарение на новата техника те ще бъдат следени целогодишно и много по-детайлно.

Вчера на язовир „Марково“, област Пловдив, бе проведено и обучение за работа с въздушна камера на инспекторите на ДАМТН. В него участие взеха служители от всички регионални отдели на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ (ГД НЯСС) към ДАМТН. Предстои всеки един от регионалните отдели на агенцията, отговарящи за сигурността на язовирните стени, да бъде снабден с професионални дронове и топографски карти. Очаква да бъдат закупени и термокамери, с които да се следи за филтрацията на водата при извършването на инспекции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *