post

 

Проф. д-р Томан Науман ще представи хипотезата за мултивселена и какво би означавало, ако тя се окаже вярна, на форума за популярна наука Ratio на 10 ноември

“Това, което наистина ме интересува, е дали Бог е могъл да създаде света по по-различен начин”, философски отбелязва Айнщайн. Съществуването ни зависи от многобройни константи – броят на пространствените змерения, фундаменталните взаимодействия, масата на частиците, съставът на Вселената и други. Като че ли те са фино синхронизирани помежду си, за да позволяват развитието на живот.

По време на форума за популярна наука Ratio на 10 ноември проф. д-р Томас Науман ще анализира дали хипотезата за мултивселената може да обясни прецизния синхрон на толкова много фундаментални величини и ще разгледа аргументите на антропния принцип. От презетацията му гостите на събитието ще могат да научат кои са закономерностите, които са направили нашия свят оптимален и са позволили развитието на живот; задължително ли е, ако във вселената има подходящи условия за живот, в нея наистина да се развие такъв и още интересни научни хипотези.

Проф. д-р Томас Науман завършва физика в Техническия Университет в Дрезден. Впоследствие изучава елементарни частици в Institute of High Energy Physics в Цойтен и завършва докторантурата си в университета “Хумболт” в Берлин. През 1987 Томас се присъединява към експеримента Н1 на колайдера HERA в изследователския център DESY (Deuthches Electronen Synchrotron) в Германия. През 2005 е обявен за почетен професор в Университета в Лайпциг, а следващата година става част от екипа на експеримента ATLAS на Големия адронен ускорител LHC в ЦЕРН.

От 2012 оглавява екипа за изследване на елементарни частици в DESY и е заместник-директор на института. Томас представлява Германия в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG.

Деветото издание на Форума за популярна наука Ratio ще се проведе на 10 ноември в Sofia Event Center. Програмата на събитието включва още две лекции – фокусът на едната е върху паметта и връзките между невроните, а другата разкрива факти от тайния живот на мухите. Организаторите са предвидили и дискусионен панел, по време на който специалисти ще обсъждат как би игзлеждало бъдещето на човечеството в Космоса.

Повече информация за събитието и останалите теми можете да намерите на http://ratio.bg/forum2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *