post

Глобалното затопляне и последвалото нарастване на морското равнище заплашва да унищожи 20% от американската интернет инфраструктура намираща се на морското дъно до 2033 година.

Проблемите, породени от човешкото въздействие спрямо климата, вече оказват влияние в различни природни катаклизми като постоянните наводнения, честите горски пожари и стигнем до унищожените коралови рифове. Но прогнозите са още по-мрачни, въпреки усилията за намаляване на вредните парникови газове, причинени от обезлесяването и увеличения добив на полезни изкопаеми.

Скорошно проучване установи, че ако човечеството продължава в същите темпове, глобалната комуникационна инфраструктура може да пострада сериозно от покачващите се стремглаво нива на морската вода.

Все пак по-голямата част от инфраструктурата, необходима за функциониране на световната мрежа като фиброоптични кабели, морски кабели и станции за предаване на данни са разположение до големи сгради, електропроводи или пътища и то в градове с океани, за улесняване на връзката с останала част от страната. Очаква се именно тези градове първи да пострадат при евентуален природен катаклизъм.

Учени от Университета в Уисконсин са провели първото по рода си изследване за оценка на риска от глобалното затопляне върху Интернет, основаващо се върху местоположението на интернет инфраструктурата на САЩ и събраните данни от обществените домейни. След това тези данни били нанесени върху карта, отчитаща прогнозите за покачване на морското равнище и така изследователите определили какви могат да бъдат инфраструктурните последствия от едно такова явление.

Прогнозите показвали тежки проблеми за бъдещето на интернета – в следващите 15 години близо 4000 мили подводен кабел и 1100 кабели отговарящи за пътната инфраструктура ще бъдат под вода. Проблемът, е че оптичните кабели не са проектирани да бъдат импрегнирани, а само водоустойчиви.

Трите града застрашени от катаклизми ще бъдат Ню Йорк, Маями и Сиатъл, като там глобалното затопляне ще бъде най-голямо и те разполагам с голям брой оптични кабели. Там морското равнище ще се покачи с 12 инча до 2030 г, което ще остави под вода близо 20% от важната интернет структура на САЩ.

Краткосрочното решение е издигане на морски стени. В дългосрочен план решение обаче няма. Не са взети предвид катаклизми като урагани, цунами или земетресения, които допълнително ще доведат до негативен, а защо не и катастрофален ефект върху наличната инфраструктура, която и без това е изложена и сега на риск.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *