post

 

Георги Георгиев и Ангел Иванов са първите български предприемачи в глобалната мрежа от сектора на храните   

Георги Георгиев и Ангел Иванов, създателите на най-голямата българска верига за гурме бургери – Skapto, заедно с още 15 предприемачи от 9 страни ще получат подкрепа от международната менторска мрежа Endeavor, за да продължат успешното си развитие. Те бяха одобрени и избрани единодушно на 86-тия международен селекционен панел (ISP) на организацията в египетската столица Кайро, който се проведе от 13 до 15 март.

На ISP-то в Кайро създателите на Skapto са селектирани редом с предприемачи от общо 9 страни – Италия, Гърция, Испания, Нигерия, Египет и други. С Георги Георгиев и Ангел Иванов предприемачите, излъчени от българския офис на Endeavor, вече са 26, а компаниите – 16. Като част от мрежата на Endeavor, всички те получават достъп до експертизата на повече от 4000 бизнес лидери, консултанти и ментори от цял свят, както и до редица услуги, насочени към подобряването на стратегията за растеж и оптимизирането на бизнес процесите на ръководените от тях компании.

Основната причина да искаме да станем част от Endeavor е, че осъзнаваме колко много имаме да учим и колко полезни ще са ни напътствията от правилните ментори, които откриваме в глобалната мрежа“, сподели  Ангел Иванов, един от създателите на Skapto. “В процеса на кандидатстване разбрахме, че имаме доста повече какво да научим отколкото първоначално си представяхме. Също така станахме по-убедени, че Endeavor е правилното място за тази цел и това ни мотивира още повече“, допълни другият основател на веригата – Георги Георгиев.

Много сме щастливи, че най-накрая и нашият регион има качествен представител на гурме-бургер индустрията в Endeavor. Сигурни сме, че с мрежата и ресурсите на организацията, Skapto ще затвърдят позициите си на лидер на местния пазар“, коментира Симона Николова, част от екипа на българския офис на Endeavor, подготвила компанията за представянето й в Кайро.

Постиженията на Skapto

Skapto е най-голямата българска верига за гурме-бургери, приготвени изцяло ръчно. Вдъхновени от американската бургер-култура за бързо хранене, ресторантите предлагат меню от приготвени на място бургери. Всички те се правят със свежи, качествени продукти, допълнени със сосове и подправки по авторски рецепти. За момента Skapto разполага с три ресторанта с пълно меню в София и Пловдив, както и две по-малки локации, един камион за разнасяне на храна и две кухни за снабдяване с готова продукция. Във всеки от ресторантите се спазва изискването бургерите да се приготвят от прясна, незамразена кайма, пресни зеленчуци, сосове и добавки с възможно най-изчистени и естествени съставки. Досега компанията е спечелила няколко отличия за качество, а потребителите на международния гид TripAdvisor класират двата й ресторанта в София на #1 и #3 позиция сред над 1200 места за хранене. Ресторантът на Skapto в Пловдив е поставен като #1 сред повече от 300 конкурента.           

Финалът в Кайро

С присъединяването на основателите на Skapto глобалната мрежа на Endeavor вече наброява 1840 предприемачи от 1153 компании от общо 34 страни. Селекцията в Кайро е финалът на процеса по подбор на перспективни компании, в които менторите от Endeavor виждат възможност за разрастване на глобалната мрежа. С тяхното развитие ще бъдат създадени нови работни места, ще се генерира печалба, а създателите им ще реинвестират средства и време в развитие на местни екосистеми, с които се постига добър ефект и върху местната общност.

“Предприемачите и компаниите, избрани на ISP-то в Кайро, са пример за убеждението на Endeavor, че в целия свят има предприемачи, които успяват да създават иновации и имат потенциала да разрастват значително бизнеса си”, коментира съоснователят и главен изпълнителен директор на Endeavor Линда Ротенберг. “Благодаря на членовете на глобалната мрежа на Endeavor, които отделиха от своето време и споделиха опита си като участници в панела“, каза още Ротенберг. Сред участниците в панела имаше и силно българско присъствие – Любомир Минчев, член на борда на директорите на Endeavor Bulgaria и основател на Телелинк, както и Христо Христов, ментор в Endeavor и изпълнителен директор на медийната компания NetInfo.

 

Следващите селекции на мрежата ще бъдат на 24-26 април в Мадрид; 1-3 юли в Токио, 5-7 август в Киото, 23-25 септември в Атланта, на 21-23 октомври е планирана срещата в Истанбул, а на 11-13 декември – в Ривиера Мая, Мексико.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *